دکتر مجید سلطانپور متخصص طب ایرانی در برنامه “انارستان” درباره راهکارهای رسیدن به وزن سلامتی اظهار کرد: در مکتب طب ایرانی، اگر فردی که دارای مزاج سرد و خشک بوده و به مرور زمان مزاج مادرزادیاش تغییر کند و سرد و تر شود، درمان افزایش وزن او به مراتب سختتر از کسی است که دارای مزاج گرم و تر است و اضافه وزن پیدا کرده است؛ هر کس از مزاج جبلیاش فاصله بگیرد، درمانش سختتر میشود.
وی ادامه داد: معمولاً کسانی که به دلیل مقاومت در کاهش وزن به اطبا مراجعه میکنند، کسانی هستند که از مزاج مادرزادی و جبلی خود فاصله گرفتهاند؛ اغلب این افراد دچار ضعف قوا هستند.
سلطانپور تصریح کرد: در مکتب طب ایرانی، فرد باید دارای قوت باشد تا دارو در بدن او اثر بگذارد؛ وقتی بدن دچار ضعف یا کمبود انرژی شود، انتقال دارو از دستگاه گوارش به اندام انتهایی اتفاق نمیافتد؛ این مسئله درباره افرادی که لاغر هستند و به خوبی وزن نمیگیرند نیز وجود دارد؛ وقتی غذای خورده شده به خوبی جذب بدن نشود و به اندام انتهایی مانند عضلات و استخوانها نرسد و همچنین گوارش ضعیف باشد، چطور انتظار داریم تا بدن وزن بگیرد.
چه کسانی امکان لاغری ندارند؟!
وی خاطرنشان کرد: در طب ایرانی افرادی که دارای ریزش مو، کمخونی، نفخ، علاقه به شیرینیجات و نوشیدنیهای خنک، ضعف حافظه، سیاهی رفتن چشم، ضعف در عادت ماهیانه و … هستند، علاوه بر کمخونی، امکان لاغری ندارند و همچنین باور غلطی که در بین این افراد جا افتاده است که مولتی ویتامین ها نیز چاقکننده هستند در صورتی که این افراد اگر ریزمغری های لازم برای بدنشان تامین نشود، هیچ کاهش وزنی برایشان اتفاق نخواهد افتاد.
سلطانپور درباره مصرف سالادها در رژیمهای کاهش وزن یادآور شد: کاهو در بدن خونسازی نمیکند و اینکه برای کاهش وزن به همه پیشنهاد دهیم که کاهو و خیار و گوجه مصرف کنند، صحیح نیست چون ضعف را در بدن زیاد میکنیم و به سرد شدن مزاج پایه فرد کمک خواهیم کرد؛ از این روشها میتوان برای افرادی که پایه مزاج گرم دارند استفاده کرد.
انگور و انجیر “اَبرغذا”
وی در پاسخ به این سؤال که چه خوراکیهایی برای خوسازی مناسب هستند، گفت: یکی از خوراکیهایی که هم در طب رایج و هم در طب سنتی برای کمخونی توصیه میشود، انگور سیاه است؛ انجیر هم در طبع سرد و خشک بسیار مناسب است و آلو برای مزاج گرم خشک توصیه میشود اما انگور به دلیل اعتدالی که دارد، برای تمام مزاجها مناسب است و اگر کسی دچار ضعف گوارش باشد، پخته این میوهها مانند شیره انگور را پیشنهاد میکنیم؛ شیره انگور قوای سهگانه یعنی مغز، قلب و کبد را تقویت میکند و ضعف بدن را رفع میکند؛ شیره انجیر هم بسیار مقوی است و انگور و انجیر “اَبرغذا” هستند یعنی اغلب مواد مورد نیاز بدن در آن ها وجود دارد!
سلطلنپور متذکر شد: مصرف سیب به صورت آب گرفته شده یا فالوده سیب برای تقویت قوا بسیار موثر است و مصرف 10 عدد بادام پوستکنده به صورت کوبیده یا آسیاب شده با یک فنجان آب و یک قاشق مرباخوری عسل برای تقویت دما بدن بسیار مفید است؛ روزانه مصرف دو عدد گردو برای تقویت قوای قلبی و سلامت قلب و عروق قلب هم مناسب است؛ یکی از مهمترین خوراکیها برای درمان “ضعف قوا” آب گوشت یا عصاره گوشت است که بسیار مفرح ذات و مقوی است.
در حال حاضر فصل سوم “انارستان” روزهای زوج از شبکه افق در حال پخش است؛ این برنامه در حوزه سلامت مسائل را از منظر طب سنتی به بحث و گفتگو مینشیند.